24 november 2009
TENEDLE ROB ACDA AWARD 2009/2010

We are proud to announce that TENEDLE has been selected for the ROB ACDA AWARD which takes place on the prestigious stage of the Haarlem's Patronaat in Holland.

TENEDLE – biografie/discografie

“Personage behorende tot het panorama van meest originele en eclectische nieuwe italiaanse songwriters” (Musica & Dischi, augustus 2003)

“Het is geen nieuweling (…) Tenedle, aangezien hij 15 jaar geleden al koers zette naar de newwave met zijn ‘Laughing Silence’. Vandaag de dag jongleert hij openbaar met ‘citaten’ om zo een nieuw personage uit te vinden: een visionair, soms hallucinerende chansonnier.” (Liberazione, april 2005)Tenedle verovert zich vanaf de tweede helft van de jaren 80 een duidelijke plaats in de muziekscene met de toonaangevende electronische newwave band ‘Laughing Silence’. De band komt in de finale van het muziekfestival Chianciano Rock 1989, waarna hun eerste nummer uitgebracht wordt op de bijbehorende LP. Finalisten zijn ze ook bij het Leffemusicfestival 1994 van de italiaanse MTV.
Aan het eind van 1994 heeft de band (nu: Esperimento del Dott. Caligari) drie officiële demo’s op hun naam staan. Hiermee wordt hun eerste muzikale periode afgesloten.

De band valt uiteen en Tenedle verhuist naar Nederland. Er volgt een periode van rust en bezinning waarin Tenedle zich voornamelijk bezig houdt met de schilderkunst en werkt aan zijn eerste project als solist. Terug in Italië vertaalt hij zijn opgedane inspiraties in de werken ‘Esperienze Visionarie’ (1995) en ‘Fucsia’ (1999). Opgevolgd door ‘Smulltronstaellet’ (2000).


2003
In het jaar 2002 completeert Tenedle het baanbrekende werk ‘PSYCFREAKBLUSBUS’: 17 tracks gesitueerd in een imaginair circus vliegend tussen de wolken. Door uitzending via het RaiUno radioprogramma ‘Demo’, wordt het werk opgemerkt door ‘Interbeat’ uit Rome, die het complete album publiceert in juni 2003. De cd wordt uitstekend ontvangen door de muziekcritici.
“Je zou hem een visionair chansonnier kunnen noemen die Piero Ciampi en Radiohead elk hun rol laat spelen en waarvan de songs kleine filmachtige flash lijken, die een film van Federico Fellini waardig zijn, met een muzikale omlijsting van Nino Rota en een stevige dosis psychedelica jaren’60 (…) 17 tracks zoals je zelden tegenkomt in de italiaanse muziekscene.” (Jam september 2003)

In nauwe samenwerking met grafische vormgevers van ‘Rayboom’ te Firenze, wordt er meer aandacht gegeven aan de visuele presentatie door middel van videoclips, fotografie en videoprojecties tijdens de liveoptredens.2005
Rond februari 2005 wordt tijd voor de tweede cd, het concept-album ‘LUMINAL’ uitgegeven bij UDU-records. De cd bevat 12 metaforische tracks die spelen rond het thema van de waanzin. Het verhaal van Molotov Kid geeft een bittere en critische kijk op de samenleving, gezien vanuit een marginaal personage
.
“Het album verhaalt over een reis rond de waanzin met gebruik van geluid en tekst die diep in je ziel graven” (Liberazione april 2005)

“Tenedle heeft een fris, intelligent een aangenaam album opgenomen, absoluut aandacht waardig. (…) Ik kan zeggen dat het een plezierige verassing was om in deze cd niet een songwriter te vinden die naar schimmel ruikt of een sterile en snobbistische imitatie is van de groten, maar iemand die een autentieke stijl heeft van deze tijd.” (Musicalnews april 2005)


De cd ‘LUMINAL’ geeft weer enthousiaste reacties. De cd wordt door Radio Rai Internatonal uitgeroepen tot ‘een klein juweel binnen de Italiaanse muziek’. En ook in Nederland begint men de typische en originele muziekstijl te waarderen. Het nummer ‘La Scatola’ heeft wekenlang op de hitlijst van radio Fryslân gestaan.

“zeer interessant poetisch minimalisme, ondersteund door een originele zangstijl” (Fanzinenet 2005)

Ondertussen wint Tenedle de ‘premio della critica’ (prijs van journalisten en muziekcritici) tijdens het nationale muziekfestival ‘Premio Daolio’ in Sulmona, speelt hij tijdens de halve finale van ‘Premio Citta Recanati’ en in Rome de halve finale voor ‘Premio Fabrizio De Andre’ .
Ook wordt het nummer ‘Teatrino’ uitgegeven op de verzamel cd ‘Sonica 10 anni the best of’ door Sonica/Universal music.

2006
Begin 2006 speelt Tenedle enkele nummers van’LUMINAL’ tijdens het ‘San Remo Off’ gedurende het wereldberoemde San Remo muziekfestival in Italia. En in juni van datzelfde jaar speelt Tenedle tijdens het de finale van het ‘Premio Pigro Giovanni 2006’.

2006 is ook het jaar waarin een nauwe samenwerking begint met de stichting ‘Quelli di Astaroth’ in Amsterdam. Voor de theatervoorstelling ‘Vizio di famiglia’ is Tenedle gevraagd de muziek te verzorgen. Vanwege het succes is hij ook gevraagd voor het jaar 2007, voor de voorstellingen ‘La Pinocchia’ en ‘Anders’en in 2008 voor ‘La Signorina Papillon’, gespeeld in Amsterdam en Utrecht. Tegelijkertijd is Tenedle betrokken bij een theatergroep te Firenze, waarvoor hij in 2006 en 2007 de liedjes, muziek en het scenario schrijft voor kindervoorstellingen.


2007
2007 is het jaar waarin de derde cd wordt uitgebrachd (Udu Recrods) . De naam is ‘ALTER’.
21 tracks in zeer directe, duidelijk herkenbare stijl van Tenedle (Chanson-electronica) . De nacht is het thema van het nieuwe album. De nacht en het licht zijn gebruikt als metafoor op zoek naar wijsheid.

Tot vandaag meer dan 20 recensies…


“…Alter is een cd die je vanaf de eerste noten fascineerd, die zich langzaam onthult en de luisteraar meesleurt door de velerlei lagen van een zeer verzorgde productie…”, (www.genavatune.net).

“…het uiteindelijke resultaat is harmonieus, een gebilanceerd spel tussen electronisch en acoustisch, met teksten die afwisselend lief en wreed zijn met een zeker sarcasme voor de toestand van de mens…”, (www.ultrasonica.it)

“… een speciaal applaus voor de zangcapaciteiten die ontspruiten uit het beluisteren van deze grote ketel vol emoties. Diep, warm, doordringend, de stem van Tenedle laat ons nooit alleen. Hij omringt ons en houdt van ons, hij neemt ons bij de hand en hypnotiseert ons in zijn elegantie en vriendelijkheid…”, www.rockaction.it.


2008
De cd ‘ALTER’ is het hele jaar 2008 in verschillende byzondere locaties in Italië gepresenteerd. Na Italië wordt de cd ook gepresenteerd in Nederland, waar Tenedle nu weer woont. Afgelopen november is er een ‘solo’ versie van zijn performance “Egocentrifugo” (video, muziek en woorden) in Café Melkweg te Amsterdam geweest tijdens het Italiaanse filmfestival ‘Cinemissimo’.

Op dit moment is de Italiaanse songwriter bezig met Nederlandse of in Nederland wonende muzikanten zijn toekomstelijk activiteiten voor te bereiden: performances, toneelmuziek en het volgende album.
In 2010 staat een afspraak met een kleine onafhankelijke Italiaanse platenmaatschappij voor het volgende nieuwe album van “il cantautore visionario”.

Website Hosting bij Xel Media